October 20, 2016

Rock-a-bye Sofia


FINALLY. 

Degil tak nak dengar cakap orang tua-tua... Mum, mother-in-law, and my aunt have been telling us to get a swing/ hammock for Sofia tapi degil tak nak... Terpengaruh dengan orang cakap konon selalu dibuaikan masa kecil, dah besar nanti selalu terbuai-buai perasaan. Heh.

 It has been more than a week of inefficiency in doing household chores and office works, that I finally gave in. Asal letak je nangis, asal letak je nangis... I didn't do the laundry, didn't cook, didn't update my blog, didn't update IRenang's page... Got a bit stressed out that I told mum I wanted to resign from IRenang. Resign from your own family business? Haha.

So mum went out to buy lauk (ye tak masak) and came home with a pink baby hammock. Secretly objecting but at the same time I was curious whether it will work.

For the first few minutes she just stared at us, most probably thinking what the heck is this. Then mum started singing and rocking her back and forth. Back and forth, bobbing up and down; eyes slowly closing (yes, yes, good...), then suddenly she opened her eyes. Mata butang. Eyes fixed on us. Dasar budak tak nak tidur, said mum. Hahahah!


Never give up. After few more minutes; I made sure she watched my face all the time, as if I'm giving assurance it's okay to sleep here. Finally. Tidur.

Still have to rock her at times. But at least I have one arm to spare and could save my back and mum's shoulder (I had backache and mum's shoulder hurts for carrying her too long).

Oh. Mum got creative by attaching a long shawl to it. I could now swing her while doing my job on the table. 


Sorry, babe. Mama gotta work.

10 comments:

shafiza said...

Fiza pun dulu bantah sangat nak guna buaian ni. Kata tak mau dekat mak, takut anak terbiasa la nak sikit2 minta buai, pastu takut gegaran otak la [hahaa]. Tapi akhirnya guna juga sebab tak terbuat satu kerja pun. Penat dukung. At least,baby lena dalam buaian dalam sejam gitu tanpa perlu dibuai dah memadai.hehe

Bashtiah Nahrul said...

Hahahahah! Pemikiran yang sama! Bash pun takut nanti gegaran otak. Hahaha... Kelakar.

Atie Yusof said...

Comel Sofea... kadang baby bila tido dlm buain depa lagi nyenyak.. klu tak buai mmg tido kejap2 ja.... huhu..
anak sy dulu pun buai gak.. after 1 year baru tido atas katil ja..:)

Bashtiah Nahrul said...

Haah alhamdulillah, Sofia pun tidur lebih lama bila dalam buai :)

Mommy Cici said...

senangkan ada buai, terayun ayun budak tu hehehe. I nak beli tak boleh. takde space dah kat rumah hahahaha

Orked V. said...

yang shawl idea, memang terbaik! hahahhahahhaha

kalau nak firm taknak bagi buai, then kene jiwa kental. nangis sikit2 kene buat dekk jek. nk kene train. pakai buai ni leceh bile ngn babysitter. ade babysitter yg dorg x bape minat baby ddk dalam buai ni. ntah la..

adam aritu ddk buai sekejap. pastu husband sya serabot tengok buai tengah rumah, die simpan dalam bilik. bile ddk dalam bilik, sya pulak malas nak hangkot adam dalam bilik, last2 nye teros quit buai2 ni.

sofia dah umur berapa bash?

Bashtiah Nahrul said...

Senang sangat mommy cici... Tapi harap-harap janganlah bergantung kat buai sangat. Jenuh mama nak mengangkut oi...

Bashtiah Nahrul said...

Heheheh... Memang agak serabut juga letak tengah rumah ni. Walaupun dah cabut buai, tali gantung dia masih ada lagi. Hahah.

Sofia nak masuk 3 bulan hujung bulan ni 😊

Mummy Yana said...

bash..sorry lari tajuk..nk tnya pasal kelas renang boleh? hee..kelas renang yg bash buat tu mcm mana? kelas nya kat mana tu?

Bashtiah Nahrul said...

Hai, yana! Kelas renang kanak-kanak ni based in bandar baru bangi. Kat IRenang Aquatic Centre. Kelas antara Jumaat Sabtu Ahad, open to 4 years above. Boleh cari facebook IRenang18 :)