November 29, 2016

Tiada panggilan sepenting panggilan Ilahi

I just had my wudhu for Zohor prayers. On the way to the praying mat, I heard my handphone ringing. There was an unknown number flashing on the screen.

I wiped my wet hands and face, and immediately answered. IRenang? Oh, potential student ni. Cakap, cakap, cakap... Explain, explain, explain... Letak telefon, ready to go pray.

Suddenly Sofia woke up.

Nak menyusu pula dia. How on earth I'm going to pray? Dah la sekali menyusu agak lama juga. But Sofia is not the one to blame here. No. Not Sofia. I should go pray first. Utamakan solat. Walaupun angkat telefon on time pun tapi tak jaga hubungan dengan Allah, pemberi rezeki, tak dapat juga.

Sambil menyusukan Sofia, istighfar banyak-banyak... 

6 comments:

shafiza said...

Sama la. Nak solat masa anak dah tidur, lepas tu ntah apa pula sibuk nak kemas rumah la at the same time. Dah habis apa semua, masa nak solat, anak pula dah bangun. Akhirnya, solat tak khusyuk sebab anak main kat dalam kain Telekung. Mengeluh dalam hati. Haish. *salah sendiri*. Astaghfirullah.

Bashtiah Nahrul said...

Betul. Salah sendiri... Lepas ni kena lebih utamakan solat kan.

Mommy Cici said...

betul tu babe. kekadang kita ni terleka. dah siap bertelekung, ada wassap masuk.okay check wassap dulu. last last terleka. hadoiyai.

ayunie ramli said...

ini mek pn slalu buat. time dh siap bertelekung la nk ade call, buntyi whatsapp --' godaan. should we silent the phone all the time so that we could have quality time together.

Bashtiah Nahrul said...

Kan... Dah siap pakai telekung pub kadang..

Bashtiah Nahrul said...

Haah eloknya silent je bila nak solat tu.. Silent dan letak tepi. Kadang nampak lampu tanda msg masuk pun terasa nak buka... hahah