November 14, 2016

Bila nak sambung Master?

Lately I've been asked this many times. 

My answer would be, "Tunggulah Sofia besar sikit" but deep inside I know I'm not going to. It's fun seeing pictures of friends on their convocation, jubah dua line fuh fuh... At one time I told my husband I want to further my studies, most probably in USM as it sounded cool going under the medic faculty. Hahah. Iz even agreed and suggested, "Okay we'll just wait until Sofia can be on her own a bit, and then you can go".

But, post graduation season (when friends no longer uploaded convocation pictures), I began to think more realistic. And be truly honest with myself.

I don't need a Masters certificate. I only miss graduating. The graduation ceremony; wearing a graduation robe, going up on stage, taking crazy pictures with the robe. I might be missing the student life as well, where there is a presentation, group assignment, class trips, makan-makan after class... And Masters is not really like that. A friend said during Masters, most of the time you'll be on your own. You work your own thing, your friend work her own thing.

But I know one thing that I really miss and I really want to do; increase knowledge. I really want to upgrade my knowledge on swimming and water exercise. Until then, I'll just apply what I've learn during degree (which is a lot and banyak belum apply lagi!).

Bachelor of Sports Science (Honours)

7 comments:

ayunie ramli said...

Aa kan. Nk msuk kelas komitmen assignment bgai, aigoo --' tp time konvo tu best la :)

Bashtiah Nahrul said...

Betul tu, mek... Kalau tak sungguh-sungguh dan keazaman tak kuat memang tak kemana pun.

dorsett pink said...

Sambung bila u dah betul2 bersedia Nak belajar... betul kata kawan u,master (and PhD as well) u'd be independently in your own world.pergi makan pun sorang - sorang

Bashtiah Nahrul said...

Thanks for the advice, future Dr 😊 hehe

shafiza said...

Fikir pasal ni berpuluh kali. Lepas kahwin, pernah dapat offer untuk sambung Master. Dah klik terima, tapi akhirnya tolak sebab anak masih kecil. Memang teruja sebab sekarang musim konvo, kawan yang seangkatan dulu, sekarang dah habis Master. Fiza pun rasa seronok tengok ramai2 pakai jubah masa konvo, tapi bezanya sekarang kalau nak belajar, kena ada 3 tanggungjawab, tanggungjawab jadi ibu, jadi isteri dan jadi seorang pelajar. Fuh.

shafiza said...

Fikir pasal ni berpuluh kali. Lepas kahwin, pernah dapat offer untuk sambung Master. Dah klik terima, tapi akhirnya tolak sebab anak masih kecil. Memang teruja sebab sekarang musim konvo, kawan yang seangkatan dulu, sekarang dah habis Master. Fiza pun rasa seronok tengok ramai2 pakai jubah masa konvo, tapi bezanya sekarang kalau nak belajar, kena ada 3 tanggungjawab, tanggungjawab jadi ibu, jadi isteri dan jadi seorang pelajar. Fuh.

Bashtiah Nahrul said...

Betul... Komitmen dah banyak sekarang. Nak belajar akan tambah komitmen lagi... Tak bagi komitmen hmm kemana lah Masternya pun hah..