November 11, 2016

Berani bersedekah

Just a simple reminder to myself....

Mum has been advising elder brother, rajin-rajin bersedekah supaya murah rezeki. He took it seriously. Alhamdulillah, semakin mencurah-curah rezeki dia.

Few days ago he came home to have a talk with mum, as usual. Like mother-son talk like that. He told her about him frequenting sedekah now. One thing that got me thinking is this;

"Ustaz kata kalau nak bersedekah, bagi duit yang paling besar kita ada masa tu"

I've heard about this before.

"Haritu I tengah makan, ada orang minta sedekah. Dalam purse I ada singgit and lima puluh ringgit je"

Guessed what.

"I teringat cakap ustaz. I bagilah lima puluh ringgit tu"

Mum said, by hearing this she was actually thinking, seriously budak ni... Baik bagi sini je. HAHAHA. But don't get us wrong, he did gave mum money semua. Just that. Ala macam tak biasa pula. Bagi peminta sedekah RM50? A stranger? I was thinking the same too. But not really a surprise though as my brother is a naive person. Lurus sangat.

But what happened next was amazing.

For the following week, every single day he received a RM50 tip. He is a nature guide, by the way. 

So. So? Aih... How I wish I could be like that. Masih belum cukup rasa bertawakal tu lagi. I lived by the quote 'jangan tunggu kaya baru nak bersedekah', but still trying to practice the 'kalau nak kaya, bersedekahlah'. Masih belum cukup kuat lagi. Adoih. Mudah-mudahan I'll be stronger.

3 comments:

shafiza said...

Em, fiza ni sampai sekarang kadang-kadang nak bersedekah pun nak kira cukup ka X. Contohnya, kita keluar nak beli brg dapur. Kita bawa duit jumlah cukup2 ja nak beli barang dapur, tiba2 dtg pula org minta sedekah. Berfikir sekejap, nak bg atau tak. Huhu itu pun nak fikir tau. Ya Allah. :( Kalau bagi Rm10 pun, tak rugi la. Tak kebulur la. Mungkin org minta sedekah ni dah tak makan 3-4 hari. Bila la nak berani bersedekah ni? Hmm

shafiza said...

Em, fiza ni sampai sekarang kadang-kadang nak bersedekah pun nak kira cukup ka X. Contohnya, kita keluar nak beli brg dapur. Kita bawa duit jumlah cukup2 ja nak beli barang dapur, tiba2 dtg pula org minta sedekah. Berfikir sekejap, nak bg atau tak. Huhu itu pun nak fikir tau. Ya Allah. :( Kalau bagi Rm10 pun, tak rugi la. Tak kebulur la. Mungkin org minta sedekah ni dah tak makan 3-4 hari. Bila la nak berani bersedekah ni? Hmm

Bashtiah Nahrul said...

Haaa kan... Kadang bawa memang cukup-cukup untuk beli lauk. Nanti fikir tak cukup pula duit kalau bagi.. Tapi tu lah, kena berani dan percaya je pada rezeki.